Nätverk

Router har du säkert hört talas om. Det vanligaste idag är trådlösa routrar, som fungerar som en central punkt för datorer, telefoner, surfplattor och andra apparater i det digitala hemmet.

Routern får en IP-adress från din internetleverantör. IP står för Internet Protocol och är en del av den standard som används när datorer kommunicerar med varandra. Varje kopplingspunkt mot internet har en unik IP-adress.

In mot ditt eget nätverk skapar din router interna IP-adresser med hjälp av en funktion i routern som kallas DHCP-server (Dynamic Host Configuration Protocol). De interna adresserna brukar börja på ”192.168”, som nedan. Utan denna DHCP-funktion skulle IP-adresserna på internet ha varit slut för länge sedan.

Ibland ingår det ett modem i routern, när du får ditt internet via vanliga telefonnätet.

 

Att ansluta till ett trådlöst nätverk

Nätverkets namn kallas SSID (står för Service Set Identifier) och är det som dyker upp på din apparat när den söker efter nätverk.

För att inte vem som helst ska kunna avlyssna eller ansluta till ett trådlöst nätverk, används kryptering. Den vanligaste idag är WPA2-PSK.

WPA står för Wi-Fi Protected Access och PSK är Pre-Shared Key, vilket är den kod som ibland står under ditt modem/router. Om du köper en fristående router i butik får du själv hitta på ett passande lösenord, helst med både stora och små bokstäver samt siffror.

 

Skapa ett trådlöst nätverk med mobilen eller surfplattan

De nyare telefonerna idag, s.k. smart phones, har en funktion som gör det möjligt att dela med sig till andra av telefonens internetanslutning. Det kallas ofta för ”internetdelning”, ”surfpunkt” eller ”hot spot” i menyerna. Den engelska termen är ”tethering”.

Där får du välja vad ditt nätverk ska heta, så som andra ser det, och ta ställning till om det ska vara helt öppet för vem som helst (inte att rekommendera!) eller försett med lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *