ÖBO’s mediaboxar

Många örebroare har den senaste tiden fått meddelanden från Örebrobostäder, ÖBO, att det ska installeras s.k. mediaboxar, som ansluts till det stadsnät vi har i Örebro. Detta ger upphov till en rad frågeställningar. Jag ska försöka att reda ut dem här:

Vad gör mediaboxen?

Det är egentligen en ganska enkel apparat, som ser till att alla tjänsterna får den del av ”bandbredden” som de ska ha. Den fördelar alltså trafiken mellan internetsurfande (dator, eller snarare din router), TV-box och eventuellt telefoni. Ofta kallas den just för ”tjänstefördelare”.

Kostar den något?

Nej, själva boxen i sig kostar inget att ha, men utan några tjänster är det en rätt värdelös pryl. Du behöver alltså klura ut vilka behov du har och hitta rätt tjänsteleverantörer för dessa. Jag skulle vilja påstå att det är där jag kommer in i bilden 🙂

Måste jag ta allt från samma leverantör?

Det är du absolut inte tvungen att göra, men naturligtvis är leverantörerna så pass finurliga att de ger paketpriser om du har allt samlat hos dem. Alla erbjuder heller inte allt.

Finns det inget sätt att se TV gratis längre?

Jo, det är Telia som har valts ut som leverantör av ”gratisboxarna”. Dessa kan beställas direkt från Telia. Läs mer här på ÖBO’s hemsida:

https://www.obo.se/du-som-bor-hos-oss/boendeinformation/internet-tv-och-telefoni/

I korta drag innebär det att du ringer Telia på 0105-510 610 (öppet vardagar 9-18) och beställer gratisboxen. Du får två koder av Telia, som ska knappas in i boxen med hjälp av fjärrkontrollen.

Om du vill har ett större utbud kan du titta här:

http://orebro.openuniverse.se/orebrostadsnat/erbjudanden/privat/

Som du ser om du väljer fliken ”TV” på länken som står här ovanför, så finns Comhem kvar bland leverantörerna även via fiber (stadsnätet). Där finns även Telia, Telenor och Bahnhof (den sista kräver att du först tecknar dig på plattformen Serverado).

Titta gärna direkt på leverantörernas sidor också. Ibland är de lite ”fula” och har bättre priser när du tecknar där, än när du tecknar avtal via ”tjänsteportalen” som jag länkade till ovan.