Teknik ska vara rolig och lättanvänd

I mina jobb som kursledare och teknikkonsult träffar jag på de vanligaste frågeställningarna och problemen kring det digitala, elektroniska samhället vi har byggt upp. Det skulle vara lätt att generalisera och säga att det är bara pensionärer som har svårt med tekniken, men det är inte alls sant!

På de forum som behandlar både hårdvara och mjukvara ser jag tydliga brister i kunskapen även hos de yngre. De må vara skickliga användare av t.ex. sociala medier och dataspel, men när något ovanligt inträffar är det långt ifrån alla som kan hantera det, vilket inte är så konstigt med tanke på den snabba utvecklingen.

Telefoner förutsätts idag vara ”smarta”, men många vill bara ha något för att kunna ringa, skicka SMS och vara nåbar. När man frågar en säljare efter en ”enkel” telefon, plockar de sällan fram just det enkla, utan en billig telefon. Den vanligaste brukar vara i 500-kronorsklassen med en otroligt långsam processor, alldeles för lite minne för att bli funktionell och en usel, svårbegriplig design av menyerna.

Jag har hjälpt flera av mina kunder med att skaffa telefoner från t.ex. Doro, som har tydliga, vanliga sifferknappar, enkel SMS-funktion samt i vissa fall en smidig kamera. Det är befriande att se de bekymrade uttrycken i kundens ansikte bytas ut mot ett leende!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *