3G är den tredje generationens mobiltelefonnät. Det kallas ibland för mobilt bredband.
4G är med samma logik den fjärde generationens mobiltelefonnät, med ännu högre hastigheter än 3G.
Android är ett operativsystem som driver många mobiltelefoner (Samsung, Sony, LG, Huawei, ZTE, OnePlus, HTC). Det är Google som ligger bakom det och du använder ett Google-konto för att kunna ladda ner fler appar till din Android-telefon.
Appar (egentligen ”applikationer”) är fristående program i din telefon, surfplatta eller dator (Windows 8). Ibland är de bara ett alternativt fönster till en hemsida (t.ex. Aftonbladet). De ligger på din hemskärm eller ditt datorskrivbord och ger lätt åtkomst till den tjänst de erbjuder.
Bank-ID är en elektronisk legitimation för vår digitala tidsålder. Den finns inbyggd i många betalkort idag och som en mobil variant (mobilt Bank-ID) eller som en fil på din dator (”Bank-ID på fil”). Den mobila varianten är smidig att använda på telefonen ihop med bankens egen app. Då har du alltid banken i fickan! Även Telia och Skatteverket utfärdar elektroniska legitimationer för dig som inte har internetbank.
Hemknappen är en ofta centralt placerad knapp på din telefon eller surfplatta som gör att du snabbt kommer tillbaka till din hemskärm.
Hemskärmen är din ”startsida” i mobilen eller surfplattan.
iOS heter operativsystemet i iPhone och iPad. Det ägs av Apple, som tillverkar dessa produkter.
Konfigurera är ett favoritord i tekniska beskrivningar. Det betyder ”ställa in” eller ”anpassa”. Du möter det ofta när Windows startas om i din dator: ”Windows konfigurerar uppdateringar. Stäng inte av datorn!”
Mobila data står det ofta i telefonernas menyer. Det innebär att datatrafik (t.ex. sidor på internet eller trafik som dina appar använder) skickas via mobilnätet (t.ex. 3G och 4G). Det tas från din surfpott, till skillnad från när du surfar via Wi-Fi (”trådlöst nätverk”).
Operativsystem är samlingsnamnet på de grundläggande system som krävs för att en dator, telefon eller surfplatta ska kunna kommunicera med oss människor. De tar emot våra kommandon, tryck, svepningar och knackningar på skärmen, musen eller tangentbordet och fungerar som ett ramverk eller en plattform för alla de olika program/appar som kan köras på apparaterna.
PIN-kod (Personal Identification Number) är din personliga kod i många sammanhang. Det kan vara till telefonen, surfplattan, datorn eller ditt betalkort.
SIM-kort (Subscriber Identity Module) sitter i alla apparater som kan kommunicera med mobiltelefonnätet. På kortet ligger ditt telefonnummer lagrat och är nyckeln för att få tillgång till mobilmasterna.
SSD (Solid State Drive) är den nyare typen av hårddiskar, som saknar rörliga delar. De kan närmast jämföras med den minnestyp som finns i USB-minnen och minneskortet i din kamera eller mobiltelefon. Fördelen är den höga läs- och skrivhastigheten – ofta 10 gånger snabbare än ”vanliga”, mekaniska hårddiskar.
SSID (”Service Set Identifier”) är namnet på ditt trådlösa nätverk som routern sänder ut. Om du har abonnemang hos någon av de vanligaste operatörerna är chansen stor att ditt SSID heter något med operatörens namn följt av en unik siffer- och bokstavskombination.
Webbläsare (på engelska ”browser”) kallas det program som du använder för att surfa på internet. Vanliga sådana är Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge och Mozilla Firefox.
Wi-Fi (”trådlöst nätverk”) är den standard som används över hela världen för att ansluta trådlöst till internet med hjälp av en router eller ”hot spot”. Nätverket har ett namn (SSID) och oftast ett lösenord (nyckel) för att få åtkomst. Inom själva nätverket kan de olika apparaterna kommunicera med varandra. En dator kan skicka dokument trådlöst till en skrivare och en telefon kan skicka bilder trådlöst till en TV. Läs mer om Wi-Fi på min sida om trådlöst nätverk.